Bioszén technológiát fejlesztettek uniós támogatással

Gazdaság, 2015.09.30

A hagyományos műtrágya helyettesítésére alkalmas bioszén előállítását szolgáló technológiát fejlesztettek egy magyar szakemberek által vezetett, európai uniós támogatású projekt keretében.

A kutatásban 14 partner cég és 10 európai uniós ország vett részt, a fejlesztést irányító konzorcium tagja volt a Terra Humana Kft. és a Wessling Hungary Kft.

Szunyogh Gábor, a Wessling Hungary Laboratórium munkatársa az MTI kérdésére elmondta, hogy a Refertil projekt 2011. október elseje és 2015. szeptember 30. között valósult meg az Európai Unió csaknem 3 millió euró értékű támogatásával, a projekt összköltsége több mint 4 millió euró volt.

Edward Someus, a projektet vezető Terra Humana Kft. ügyvezetője az MTI-hez eljuttatott közleményben ismertette: a projekt célja a szerves melléktermékekből újrahasznosított, biztonságos bioszén és biofoszfát technológiák, illetve termékek fejlesztése, tesztelése volt, amelyek az Európai Unió jogszabályainak megfelelő paraméterekkel rendelkeznek.

A Refertil projekt egyik legfontosabb terméke az élelmiszer minőségű állati csontból előállított bioszén, ez 2-5 milliméteres, fekete színű granulátum, amelyet a hagyományos műtrágyákhoz hasonlóan lehet alkalmazni. Az újrahasznosított biofoszfát használata a termés mennyiségét legalább 10, míg a termék értékét akár 20 százalékkal is emeli, emellett növeli a talaj termékenységét, helyreállítva annak természetes egyensúlyát. Előnye a műtrágyákkal szemben, hogy ellenőrzött módon szolgáltatja, adagolja a foszfort - olvasható a közleményben.

A közlemény szerint az új technológia alkalmazásával csökkenthető a hagyományos foszfát műtrágyák használata. Ez megoldást jelenthet az EU nagymértékű foszfátkitettségének költséghatékony és környezetbarát csökkentésére, a mezőgazdasági talajbiztonság és a foszfor-tápanyagellátás növelésére - emelték ki.

A kutatás eredményeit a Wessling Hungary Kft. laboratóriumában végzett akkreditált vizsgálatok is alátámasztották - ismertették a közleményben.

Tájékoztattak arról is, hogy Európában a termésnövelő anyagokra (komposzt, bioszén) elsőként a Wessling Hungary Kft. szerezte meg az akkreditált státuszt, valamint hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az első hatóság, amely kiadta az első bioszén hatósági engedélyt a Terra Humana Kft. részére.

A konzorcium résztvevői szerint Magyarország az Európai Unión belül az újrahasznosított foszfát gyártásának tudományos és ipari tudásközpontjává, illetve rövid időn belül elsődleges nemzetközi mezőgazdasági beszállítóvá válhat.
(MTI)

Tetszett a cikk?

Amennyiben tetszett a cikk, kérjük segítse munkánkat egy klikkel. Lájkoljon minket a Facebook-on:
Hozzászólok

Ön mit gondol? Szóljon hozzá!

Hozzászólás
Legfrissebbek
14:31 Szlovéniában 8 éves mélypontot ért el a munkanélküliség júniusban
14:24 Ezer kárpátaljai magyar vállalkozó írt alá gazdaságfejlesztési pályázati szerződést Beregszászon
14:27 Szeptembertől lehet pályázatot benyújtani gázkonvektorok cseréjére
14:17 Birkózó-vb - Lőrincz Tamás is negyeddöntős
14:20 Külföldi sajtó Magyarországról - Az Evenimentul Zilei román napilap bírálja a magyar kormányt a DNA elleni vádak miatt
14:29 Egymilliárd forintos infrastruktúra-fejlesztés kezdődik Egerben
14:36 A magyar állam támogatásával felépített orvosi és művészi lakásokat adtak át Szatmárnémetiben
14:34 NGM: állami kitüntetéseket adott át Varga Mihály
14:57 Szíriai menekültek verekedtek össze Brüsszel szívében, súlyos sérüléseket szenvedtek
13:22 Német videó-szerkesztő start-up céget vásárolt meg a Facebook
13:18 Ombudsman: az emberi méltósához való jog a gyermeket is megilleti
13:05 Jövőre is alacsony mértékű bérnövekedésre számítanak Nagy-Britanniában
13:26 Komárom-Esztergom megyében 3,6 százalék a munkanélküliség
13:08 A Harry Potter-láz a vadon élő baglyok vesztét okozhatja Ázsiában
13:30 Külföldi sajtó Magyarországról - Brüsszeli portál a Fidesz és a Jobbik közötti "helycseréről", spanyol lap az EU kettős mércéjéről
13:33 Férfi kosárlabda NB I - A nyolc közé jutás a PVSK célja
13:38 Gáz- és olajvezeték-hálózatok telepítéséhez fejleszt eszközrendszert a Terván Kft.
13:41 Masters-vb - Harmincnyolc éremnél járnak a magyarok
13:35 Poór Brigitta sikere a lengyelországi tereptriatlon világkupán
09:08 Negyvenezer hamis gyermekjátékot foglaltak le Kelebián
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Töltse le alkalmazásunkat