Bioszén technológiát fejlesztettek uniós támogatással

Gazdaság, 2015.09.30

A hagyományos műtrágya helyettesítésére alkalmas bioszén előállítását szolgáló technológiát fejlesztettek egy magyar szakemberek által vezetett, európai uniós támogatású projekt keretében.

A kutatásban 14 partner cég és 10 európai uniós ország vett részt, a fejlesztést irányító konzorcium tagja volt a Terra Humana Kft. és a Wessling Hungary Kft.

Szunyogh Gábor, a Wessling Hungary Laboratórium munkatársa az MTI kérdésére elmondta, hogy a Refertil projekt 2011. október elseje és 2015. szeptember 30. között valósult meg az Európai Unió csaknem 3 millió euró értékű támogatásával, a projekt összköltsége több mint 4 millió euró volt.

Edward Someus, a projektet vezető Terra Humana Kft. ügyvezetője az MTI-hez eljuttatott közleményben ismertette: a projekt célja a szerves melléktermékekből újrahasznosított, biztonságos bioszén és biofoszfát technológiák, illetve termékek fejlesztése, tesztelése volt, amelyek az Európai Unió jogszabályainak megfelelő paraméterekkel rendelkeznek.

A Refertil projekt egyik legfontosabb terméke az élelmiszer minőségű állati csontból előállított bioszén, ez 2-5 milliméteres, fekete színű granulátum, amelyet a hagyományos műtrágyákhoz hasonlóan lehet alkalmazni. Az újrahasznosított biofoszfát használata a termés mennyiségét legalább 10, míg a termék értékét akár 20 százalékkal is emeli, emellett növeli a talaj termékenységét, helyreállítva annak természetes egyensúlyát. Előnye a műtrágyákkal szemben, hogy ellenőrzött módon szolgáltatja, adagolja a foszfort - olvasható a közleményben.

A közlemény szerint az új technológia alkalmazásával csökkenthető a hagyományos foszfát műtrágyák használata. Ez megoldást jelenthet az EU nagymértékű foszfátkitettségének költséghatékony és környezetbarát csökkentésére, a mezőgazdasági talajbiztonság és a foszfor-tápanyagellátás növelésére - emelték ki.

A kutatás eredményeit a Wessling Hungary Kft. laboratóriumában végzett akkreditált vizsgálatok is alátámasztották - ismertették a közleményben.

Tájékoztattak arról is, hogy Európában a termésnövelő anyagokra (komposzt, bioszén) elsőként a Wessling Hungary Kft. szerezte meg az akkreditált státuszt, valamint hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az első hatóság, amely kiadta az első bioszén hatósági engedélyt a Terra Humana Kft. részére.

A konzorcium résztvevői szerint Magyarország az Európai Unión belül az újrahasznosított foszfát gyártásának tudományos és ipari tudásközpontjává, illetve rövid időn belül elsődleges nemzetközi mezőgazdasági beszállítóvá válhat.
(MTI)

Tetszett a cikk?

Amennyiben tetszett a cikk, kérjük segítse munkánkat egy klikkel. Lájkoljon minket a Facebook-on:
Hozzászólok

Ön mit gondol? Szóljon hozzá!

Hozzászólás
Legfrissebbek
10:15 MITEM - Elmarad a wroclawi színház előadása a fesztiválon
10:09 Szabó Attila: Magyarország egy külön világ a kajak-kenu sportban
09:42 Az Iránnal szembeni szankciók megsértése miatt vádat emeltek egy török állami bank vezetője ellen az Egyesült Államokban
10:12 Cisco: a kiberbűnözés miatt jelentős a vállalatok bevételkiesése
09:22 Három településen tartanak időközi választást vasárnap
09:45 Brexit - Theresa May aláírta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását bejelentő levelet
09:48 Trump elnök aláírta az Obama klímavédelmi intézkedéseit eltörlő rendeletet
09:56 Visszavonta a Románia Csillaga érdemrendet Klaus Iohannis államfő egy korrupcióért elítélt volt tisztségviselőtől
09:59 Májusban Olaszország visszaállítja a határellenőrzést a G7-es csúcs miatt
09:25 Harrach: jól működik a Fidesz-KDNP szövetség
09:53 Fehér Ház: az amerikai elnök ott lesz a G20-ak hamburgi csúcsértekezletén
10:18 Újranyitott Madrid legrégebbi kávéháza
09:27 Gyurcsány: új irányt szabhatnak a választások
09:30 Illegális bevándorlás - A BM nem kapott értesítést arról, hogy felfüggesztenék nyolc gyerek és egy terhes nő tranzitzónába szállítását
09:33 Az Európai Néppárt máltai kongresszusára utazott Orbán Viktor
09:36 Klinikai I. fázisú farmakológiai vizsgálóhelyet hozott létre a Honvédkórház
09:39 Vizoviczki-ügy - Az ügyészi perbeszéddel folytatódott a tárgyalás
10:18 Tubusos pálinkazselé is lesz a gyulaházi űrközpontban
09:54 Római-part - Tarlós: nem lehet a végtelenségig folytatni a vitát
10:08 Bánki Erik: a hét végéig minden uniós pályázatot kiírnak
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Töltse le alkalmazásunkat